HÍR OLVASÁS


Terepmadarászat a szennyvíztisztítónál(2018. 02. 28. )Szervusztok!

Kimentem a meleg vizes szennyvízcsatornához szerda délelőtt. A hó esett. Kemény mínuszok voltak.A nap is sütött, de igen bágyadtan. Érdekes fényviszonyok voltak. Kifelé hátszelem, visszafelé - értelemszerűen - metszően hideg szembeszelem volt.

A bejárt útvonal:

Gyalog mentem a házunktól a laktanyáig, itt végig sétáltam a bicikli úton. Átmentem a körforgalomnál a földútra és végig bandukoltam a meleg vizes csatorna partján. Nem mentem el a kis hídig. A szennyvíz telep végénél visszafordultam. Vittem magammal távcsövet, fényképezőgépet is.
Észrevettem nyomokat a porhóban. Nyuszi ás fácán kerülgethette egymást. A fácán faroktollának a nyoma szép csíkot húzott. A nyuszi Y nyoma is szépen látszott.Egy egerészölyv is a közelembe repült. Alulról a hó derítette a fényt, felülről a bágyadt nap világította meg. Sajnos mire a fényképezőgépet elővettem, elszállt.


Elfordultam jobbra, a csatorna felé. Itt láttam 2 fácánt, temérdek fenyőrigót, 4 varjút, 2 csókát.


Nézelődtem egy kicsit, a csatornakönyökbe megállva. Egy tőkés ruca lapult bele a nádasba, 12 vízityúkot, 1 kis vöcsköt, 1 ökörszemet is láttam.
Fotóztam később egy vörösbegyet is. Nagy nehezen sikerült, mert közben a tartalék aksimat is elő kellett vennem. A gépben levő lemerült.

Érdekes volt látni, hogy a telep vége felé, seregnyi fenyőrigó ingázott egy fa és a csatornapart között. Nem vettem észre, hogy mi vonzhatta őket oda, pedig alaposan megnéztem a helyet.


A csatornaparton több fekete rigó is volt. A laktanyánál pedig sok mezei verebet láttam.

Haza érve, az etetőket feltöltöttem a nagy hideg miatt. Gerlék, fekete rigók (főleg almára), házi és mezei verebek, széncinegék, kékcinegék, fenyves cinegék, őszapók, tengelicek jöttek.

Ennyi.Üdv: Endre