HÍR OLVASÁS


Terepmadarászat Kardoskúton Laciékkal és Anitával (2018. 03. 10. )Szervusztok!

Anita, Laci és a felesége, Gabi, valamint én alkottuk a csapatot. Kimentünk Kardoskútra kocsival. Laci vezetett. Arra számítottunk, hogy a sok belvizes terület, valamint a sok eső, sok vándormadarat csal a kardoskúti Fehér tóra.
Egy kuvasz neki támadt az elsuhanó kocsinknak az egyik tanya előtt. Vajon mi lett volna, ha biciklivel vagyunk?
A székkutasi kereszteződésnél egy vörös vércsét láttunk. Megfigyeltünk még sok dolmányos varjút is. Szemünk elé került még egy parlagi sas is. Később felmentünk a megye határon álló magas leshez is. A szél erős és hideg volt. Sok réce volt. Láttam nyílfarkú récét is.

Távcső elé került még sok nagy lilik, dankasirály, daru is. Elautóztunk a másik leshez. Gabi elment egy ügyben Kardoskútra. A többiek pedig körbenéztünk a vidéken. Vittünk spektívet is. Megfigyeltünk piroslábú cankót, bíbicet, nagy pólingot, csörgő récét, böjti récét,tőkés récét, nagy liliket, barázdabillegetőt.


Halottunk gólyatöcsöt is. Gabi visszajött a kocsival. Találkoztunk néhány emberrel is, de nem volt vészes a dolog. Elindultunk hazafelé a kocsival. Észrevettem menet közben egy parlagi sas tetemet. Visszamentünk alaposabban megnézni.
Az esetet Kotymán Lacinak jelentettük, mint a KMNPI képviselőjének. Az összes adatot megadtuk neki. A GPS koordinátákat, a gyűrűszámot, a helyszíni fotókat, a találás körülményeit, a jelenlevők nevét. A madarat a Mátyáshalom és kardoskúti kereszteződés között, félúton találtuk. A madár a friss szántáson feküdt, pontosan a középfeszültségű vezeték oszlopsor alatt. Az egyik oszlop bal oldali szigetelő papucsa hiányzott, amit meg is találtunk a földön. A tetem megtalálásakor megnéztük, hogy találunk-e a tetemen áramnyomokat, vagy mérgezésre utaló jeleket. Nem találtunk. A madárhoz azonban nem nyúltunk, a helyszínt nem bolygattuk fel. Vasárnap szólt vissza Kotymán Laci, hogy a madarat megvizsgálta. A madár áramütést szenvedett. Beküldi majd a laborba részletesebb vizsgálatra. A madarat tavaly gyűrűzték a Tisza tó környékén. A település nevére már nem emlékszem. Sajnáltam nagyon a madarat, mert nagyon szép tollazata volt.


Üdv: Endre