HÍR OLVASÁS


Terepmadarászat Tisza ártérben Anitával (2018. 03. 18. )Szervusztok!

Kimentünk Anitával és Lego kutyával a Bodzási út végéhez kocsival. Elgyalogoltunk utána a tiszai töltésen a lúdvári szivattyú telepig. Az út kb. 6 km volt, oda és vissza. Az idő borult és hideg, szeles volt.

Vittem magammal távcsövet, hangvevőt, fényképezőgépet. Láttunk tengelicet, süvöltőt, harkályokat, több szajkót, egerészölyvet. Érdekesség volt, hogy Anita észrevett egy karvalyt, ami széttépett valamit. Az ártéri fák sűrűjében nem tudtuk kivenni, hogy mi volt az áldozat. Anita a sírós hangjára figyelt fel.

Elég hamar elértük a szivattyútelepet. Itt lesétáltunk a Tiszához. Igen fent volt a folyó vízszintje. Láttuk a partra húzott csónakokat és egy haltartó bárkát is. Anita figyelt fel ismét egy érdekes dologra. A szivattyú telep hídja alatt bagolyköpetek voltak. A híd alsó része úgy volt kialakítva, hogy nagy sötét üregek képződtek bennük. Érdemes lenne egyszer belenézni ezekbe!
Visszafelé haladva szembe kaptuk a hideg szelet. A kocsiba örömmel szálltunk be. A paléi sertéstelep előtt egy frissen elütött nyúl teteme hevert. Lehúztam az útról, hogy nehogy valami odacsábult ragadozót is elüssenek a 'sietős' emberek.

Üdv: Endre