HÍR OLVASÁS


Terepmadarászat szennyvíztisztítónál (2018. 03. 20. )Szervusztok!


A bejárt útvonal:
Hóvirág utca - Nagy András János utca - Laktanya előtti út - szennyvíz tisztító és vissza.

Vittem magammal távcsövet, hangvevőt, fényképezőgépet. A körforgalomnál, a földút elején, állt egy szabadkai rendszámú szerb kamion.A földúton besétáltam és egy ponton megállva körbenéztem. A területen sok belvíz volt. Láttam néhány bíbicet, több fenyőrigót, néhány billegetőcankót, házi rozsdafarkút, cinegéket. Távcső elé került még néhány barázdabillegető, fekete rigó. Hallottam fácánt is.

Elmentem a szennyvízcsatornáig. Itt szerettem volna fotózni néhány vízityúkot. Sajnos egy kutyás hapsi éppen előttem ment el, így az összes madár elbújt.
Kénytelen voltam várni egy kicsit. Az egyik vízityúk kiült a nádas feletti vaskeretre. Szépen lehetett volna fotózni. Azonban a fényképezőgépe elővételét nem várta meg. Az ellenkező oldalon, a távolba, egy egerészölyvet vettem észre.Elég hideg szél fújt. Kénytelen voltam a másik sálamat az arcom elé tekerni. A zubogónál érdekes, füzikeszerű madarakat láttam. Sikerült lefotóznom őket.A hangját is sikerült felvennem. Amikor sikerül beazonosítani, felteszem a hangvadászathoz.Tovább haladva nagy csomó seregélyt és fenyőrigót vettem észre. Elsétáltam a kis hídig. Itt két kocsi is volt. Az egyik a fasor mellett, a másik a hídon. Amikor a hídhoz értem, a hídon álló kocsi elment.A hídnál láttam egy barna rétihéját és egy házi rozsdafarkút.


Visszaindultam. A szennyvíz telepnél jártam, amikor a vezetéken egy vörös vércsét fotóztam.Elsétáltam a Hódtói kis erdőnél levő csatorna szakaszhoz. Itt a befolyónál ismét láttam a füzikeszerű madarakat.
A kis sárszalonkára is ránéztem, de nem találtam meg. Néhány cinege került az utamba, majd a csatorna lefedésénél ismét a füzikeszerű kis madarakba botlottam.

Az Aldi áruház mögötti részen, az áruház raktárainál, láttam ismét egy házi rozsdafarkút.

Üdv: Endre