HÍR OLVASÁS


Terepmadarászat Körtvélyesen (2018. 07. 02. )Szervusztok!


A hétvégi séta kedvet csinált hozzá, hogy egyedül is körbenézzek Körtvélyesen.

A bejárt útvonal:A sötétebb csík az útvonal, a sárga szín a városhatárt jelzi.
A paléi sertéstelep után bementem a földutakra. Egészen kitekertem a régi tiszai útra. Ezt követően Körtvélyesre bicajoztam. A gátőr házánál lementem a holtághoz. Később a töltésen a Bodzási útra mentem. Utána haza.
Vittem magammal távcsövet,GPS adatgyűjtőt,hangvevőt,fényképezőgépet.
Kifelé menet láttam fekete rigót, néhány nagy kócsagot, egy elpusztult vakondokot, sok seregélyt, több tőkés récét, tövisszúró gébicset, néhány barna rétihéját, több bíbicet.

Egy bíbic fiókát is sikerült lefotóznom, de a képet véletlenül letöröltem.
Megfigyeltem még barázdabillegetőt, néhány szürke gémet, több cigánycsukot, néhány egerészölyvet.

Amikor bementem a földutakra, felvettem a tarkóvédőm és a kabátot is, mert a nap szinte égetett. A vizemet szakaszokra osztottam, vagyis csak egy adott szakasz után ittam egy pohárral. Irgalmatlan meleg volt. A hűvösebb, árnyékosabb részeken levettem a cuccokat.

A gátőrház felé hallottam gyurgyalagot is. Kaszálták a traktorok a füvet, vagy lucernát is. Kellemes kaszált lucerna-, fűszag volt.

A gátőrháznál legelt a szürke marha gulya. Egy nyuszkó is átszaladt előttem.
Szemem elé került néhány füsti fecske is.
A holtágnál a szokásos gémfélék voltak. Egy macska is odasündörgött hozzám.Többen horgásztak. Egy ladikot a parton nyakon öntöttek valami kátrányos festékanyaggal. A tulaj még arra is lusta volt, hogy szétkenje. A csónak körül végig le volt folyva a szennyezés.

A kék alga és cianobaktérium is vígan tenyészik a vízben. Később a töltésen haladva érdekes hangra figyeltem fel. Először erdei pityerre gondoltam, de később kiderült, hogy citromsármányról van szó.
Felvettem a citromsármány hangját is.
Később fotóztam egy szürke szürke légykapót. Elbicajoztam hazafelé. Szemem elé került még vadgerle és néhány fehér gólya fióka is.
jó kis kiruccanás volt. Majd 21 km.

Üdv: Endre