HÍR OLVASÁS


Terepmadarászat a vásárhelyi határban Lacival (2018. 07. 16. )Szervusztok!


Kosztolányi Lacival egy nagyobbacska bicajtúrát terveztünk hétfőn délelőtt.

A bejárt útvonal:


Mandula utca - Kishomok - Suncity tavai - Kopáncsi ülepítők - Kopáncsi erdő - Bodzási út - Körtvélyes - Mártély - Körtvélyes - régi tiszai út - Paléi terület - haza
A homokbánya tavaknál megfigyelhettünk néhány tőkés récét. Sikerült a búbos vöcsköt a fiókájával lefotózni. A gyurgyalagos dombnál láttunk néhány gyurgyalagot, szürke gémet, tövisszúró gébicset és vadgerlét is.A következő célpont a kopáncsi ülepítők voltak. Sajnos itt egy tőkés rucán kívül nem láttunk semmit.

A kopáncsi utat zúzott kövekkel terítették be, amit nem hengereltek el. Így iszonyú, gumizabáló szakaszon kellett keresztül vergődnünk Lacival. Nem értem az elgondolását annak, aki ezt így idehordta, mert a személykocsik esetében is biztos a kavics felverődés és a kár.
A bodzási út valóságos felüdülést jelentett. Később ráfordultunk a tiszai töltésre és eltekertünk a gátőr házig. Itt lementünk a Körtvélyesi holtághoz. A víz partján az árnyékban állva körbenéztünk. Láttunk bakcsókat, szürke gémet, dankasirályt is. A távolabbi részen mintha üstökös gém is lett volna. A víz habos volt. A kék algás, bacis elszíneződés itt is megjelent, mint Mártélyon.

Visszamentünk a tiszai töltésre és elindultunk Mártély felé. Útközben több fehér gólyát, szürke marhákat, kanalas gémeket(!!!) is láttunk. Mártély előtt egy íjászcsapat gyakorolt a gát tövében.

Mártélyon az üdülőnél magamhoz vettem a javítani való úszómat. Utána Laci meghívót a Hédi sörözőbe egy 2 dl almalére. A kellemes üldögélés közben éreztem először, hogy milyen fáradt vagyok.

Mártélyról visszamentünk Körtvélyesre a tiszai gáton. Útközben - nagy meglepetésünkre - 2 fekete gólyát is láttunk!

A körtvélyesi gátőrháznál lementünk a régi tiszai útra. Az út iszonyúan rázós volt. Szerintem a bicajgumim nagyon keményre lett felfújva. Ez lehetett ennek az oka.

Egyre melegebb lett az idő. Madarat nem láttunk. Az ivóvizem szépen fogyott, de hamar kiértünk a bodzási útra. Innen szép iramban haladva betekertünk Vásárhelyre és haza mentünk.

Üdv: Endre