HÍR OLVASÁS


Terepmadarászat a Kása erdőben (2018. 08. 27 )Szervusztok!


Kisétáltam a Kása erdőbe. Meg akartam nézni a fekete gólyák fészkét, mivel Kosztolányi Laci szerint még is csak volt költés.
A nagy meleg jelentősen csökkent. Ez is segítette az elhatározásomat. Nem mentem madarászni a nagy kánikulában, mert egészségileg sem vagyok rendben.
A bejárt útvonal:


Vittem magammal távcsövet, GPS adatgyűjtőt, fényképezőgépet.

Láttam több helyen szemetet és veszélyes hulladékot is az erdőben. Ezeket a pontokat bejelöltem és úgy határoztam, hogy az önkormányzat felé be fogom majd jelenteni.


Úgy tudom, hogy a kánikula és a szárazság miatt tűzgyújtási tilalom van életben. Egyeseket ez nem zavar. Az erdő közepén gyújtanak tűzet és szemetelnek.
Találkoztam 'migránsokkal' is az erdőben. A barna csupasz csiga és az amerikai lepkekabóca, ha jól tudom a nevüket, nem őshonosak nálunk. Mindkettőből nagyon sok volt az erdőben.Találtam azért őshonos csigákat is.


Nem hallottam sok madárdalt. Nagyon csöndes volt az erdő. Néha fekete harkály, széncinege, zöld küllő és fakopáncs szólt. A mátyásmadár is riadóztatott néha.

Nem értem, hogy a Kása erdőben az erdőgazdálkodás hogyan folyik. A görbe, ónos eső hajlította fák vígan állnak, míg fiatal egészséges fákat kivágnak.Azt sem értem, hogy az önkormányzati rendelettel kitiltott lovasok, miért vágják össze a lovaik patájával a gyalogösvényeket? Nincs aki ellenőrizze a rendelet betartását? Akkor minek a rendelet?Láttam sajnos, sok helyen kettébe tört szürke nyarakat. Több esetben az ösvényen keresztbe feküdtek.Az erdőben amúgy a rovarok mozogtak a legjobban. Lódarázs, katicabogár, lepkék.
Megtaláltam végül a fekete gólyát is. Kikandikált a fészekből. Nagyon óvatosan és csendesen mozogtam, hogy ne zavarjam.
Üdv: Endre