HÍR OLVASÁS


Terepmadarászat Tisza ártérben Anitával (2018. 09. 23. )Szervusztok!

Anita hazajött Grúziából! Felhívott, hogy van-e kedvem kimenni vele, kutyát sétáltatni a Tisza ártérbe. Volt.

Lego is lelkesen üdvözölt. Régen nem láttuk egymást. Anita jött értem kocsival és úgy mentünk ki a gáthoz. A gátnál már állt néhány kocsi is. Elképesztő, hogy mennyire felkapott hely lett ez, a néhány évvel ezelőttihez. Lassan bandukolva elindultunk a kőlábakhoz. Menet közben Anita észrevett a fűben egy érdekes és szép hernyót. A hátsó felén érdekes szarvacska nőtt neki. Sajnos később sem tudtam meghatározni, hogy milyen hernyó lehetett.

Sokan sétáltatták a kutyájukat a gáton. Az egyik vizsla odajött Legohoz. Anita dühösen szólt a gazdájának, hogy megkérdezhetné, hogy oda mehet-e a kutyája. Úgy láttam, hogy a 'hölgy' magas ívben tett az egészre. Tovább sétálva a rejtettebb ösvényen haladtunk a kőlábakhoz. Az erdő nagyon csendes volt. Az ösvényt nagyon benőtte a növényzet. Néha még Lego is előre engedett, hogy törjem az utat. Végül is kiértünk a kőlábakhoz, ahol egy hapsi horgászott. Nagyon hangulatos volt a táj.A Tisza vize - számomra - nagyon alacsonynak tűnt. Kevés volt a csapadék. A nézelődést követően elindultunk a szabad strandhoz. Itt a vízhez valóságos meredélyen kellett leereszkedni. Egy motorcsónak is elhaladt előttünk és utána percekig habzott, csapdosott a parton a víz. Legot ez izgalomba hozta és fel-alá rohangált a hullámokat kergetve. Anita a vízben levő homokzsákokra állt és egy ágacskával próbálta apportírozni a kutyát. Több-kevesebb sikerrel.

Visszaindultunk. Nagyon kevés madarat láttunk, hallottunk. Fekete harkály, cinegék, valami ragadozó madarak a távolban. Ennyi volt a felhozatal.

A kocsihoz érve Anita az okostelefonján megmutatta a grúziai képeket. Beszámolt az élményeiről. Hát, szép hely az biztos! Még Sztálin szülő házánál is jártak! Azért nekem a 3000 m-es magasságú hegyek kicsit sok lenne a jóból.

Beszélgetés közben ránk szóltak és meglepődve ismertem fel Török Ildikó mamáját! Biciklivel kerültek egyet élete párjával.
Jövő héten már Léda reptetés lesz, ha minden igaz!

Üdv: Endre