HÍR OLVASÁS


Madáretetés Mártélyon (2019. 01. 05. )Szervusztok!


Az időjárás jelentésben jelentős havazás szerepelt, így vonattal mentem ki Mártélyra.
Az időjárás előrejelzés be is jött, bár kezdetben nem nagyon esett a hó. A vonat ablakából leskelődtem, de semmi érdekeset nem láttam, néhány őz kivételével.
Mártélyra érve már vékony hó fedte a tájat és a holtág vizét is, mivel az befagyott. Egy részen láttam lihogót, ahol néhány vízi madár gubbasztott.
Az üdülőhöz érve ismét a fekete-fehér tarka macska fogadott. Ma nem voltam türelmes vele, elzavartam. Nem macskát, hanem madarakat akarok etetni!
A csónaksátorból is kilöktem a jeget, majd feltöltöttem az etetőt és az itatót is.
A madarak nagyon óvatosan jöttek kezdetben, de utána egy nagy roham volt. A szürke macska is megpróbálta megközelíteni az etetőt, de őt is elzavartam. Utána hosszabb szünet következett. Hol az alsó helyiségből, hol a csónaksátorból próbáltam fotózni. Nagyon sok széncinege, néhány kék cinege jött. Később zöldikék is voltak, de nem tudtam fotózni őket. Nem úgy a tengeliceket, akik hosszabb időre beültek az etetőre és csemegéztek.
A beállított jelzés hangjára elindultam a holtág felé. Ráakartam nézni a lihogóra, hátha van rajta érdekesebb vízi madár. A holtágon végül is 2 bütykös hattyút, 3 kárókatonát, sok tőkés récét láttam.A havazás alaposan megerősödött. Éppen időben értem ki a vasúthoz, hogy elérjem a vonatot. Egész nap csípős, hideg szél fújt. Meg volt az idei első madarászatom!

Üdv: Endre