HÍR OLVASÁS


Terepmadarászat a szennyvíztisztítónál (2019. 01. 06.)Szervusztok!


A télies időjárás miatt úgy gondoltam, hogy lenézek a meleg vizes szennyvízcsatornához.
Végig sétáltam a laktanya előtt, majd átmentem a vasúti aluljárónál és az Aldi áruház mögötti területen átvágva eljutottam a meleg vizes csatorna elejéig.

Vittem magammal távcsövet, fényképezőgépet.

A csatorna elejénél egy kis vöcsköt figyeltem meg. Később egy csapat csóka, majd egy nagyobb raj vetési varjú repült át előttem. Tovább sétálva, a kis erdő fái felett egy karvaly suhant át. Néhány lépés után két nagy fakopáncsot vettem észre.

A szivattyúháznál ránéztem a kis sárszalonkára, de nem láttam. Valaki rendszeresen ránéz a helyre, mert a nyomait mindig ott találom.

A szivattyúháznál széncinegék voltak, de meglepődtem, hogy általam eddig nem ismert hangokat hallattak. Kezdetben azt gondoltam, hogy valami érdekességet fogok látni, de csak cinegék mozogtak.A szivattyúház zubogójánál ránéztem a csatornára távcsővel. Amikor levettem a szemem elől a cuccot, a lábam előtt elrepült a billegető cankó. Olyan erős havazás kezdődött ekkor, hogy nem tudtam normálisan lefotózni a madarat, mert az élességet állandóan elvitte a hópelyhek sokasága. Átmentem a vasút alatt és kijutottam a csatorna hídjáig. Itt meglepődve láttam, hogy a billegető cankó, hangos kiáltozással, átrepül felettem és köröket írva, beszáll a szennyvíztelep hídja mellett, a csatornába. Lassan cserkelve beloptam és lefotóztam. A hó olyan erősen esett, hogy néha fehér lepelként fedte a fényképezőgépben a képet. Nem tudtam, hogy még ott van-e a madár, vagy nincs.
Tovább mentem a csatorna mellett és jobbra az ágrakásoknál, egy ökörszemet vettem észre. A csatorna kanyarulatánál kis vöcsköt és vízityúkot láttam. A zsiliphez érve, a távolban, egy egerészölyvet pillantottam meg. Később egy szürke gém is felrepült a messzeségben. Magam mögött egy kutyasétáltató párt láttam, de szerencsére elfordultak. Arra gondoltam, hogy egy kis félkörrel a hátsó zubogóhoz cserkelek és így lesem meg az ott zsinatoló madarakat. Sikerült belopnom őket és fotóztam is. A szárcsák, vízityúkok, csörgő récék ott úszkáltak fel és le. Sajnos a parti gaztenger, a hóesés és a meleg szennyvíz párája, később a szürkület is nagyon megnehezítette a képkészítést.

A szürkület és a hideg miatt felcihelődtem és elindultam haza. Visszafelé több csörgő récét is felriasztottam.
A földútra kiérve, elsétáltam a körforgalomig és utána végig a laktanya előtti úton hazáig. Útközben egy bagolyhangot hallottam, de a sötétben már nem tudtam meglátni.

Üdv: Endre