HÍR OLVASÁS


Terepmadarászat a szennyvíztisztítónál (2019. 01. 25.)Szervusztok!


Pénteken délután kimentem a meleg vizes csatornához.

A bejárt útvonal:


Vittem magammal távcsövet, GPS adatgyűjtőt, fényképezőgépet, egyéb dolgot (szemüveg,telefon,stb.)
Egészen kimentem az elkerülő út hídjáig. Mély hó volt és hideg szél. Két sálat vittem. Az egyiket az arcom elé kötöttem, hogy ne fagyjon le.
Láttam sok csörgő récét, tőkés récét, vízityúkot, néhány egerészölyvet, szürke gémet, kárókatonát. Hallottam zöld küllőt. Megfigyeltem még több széncinegét, fekete rigót, bütykös hattyút, kis vöcsköt, sok fácánt, vörös vércsét.
Fotóztam nyuszinyomokat, a nyulak elfekvő helyeit, fácánnyomokat, vízityúk nyomokat.
Érdekesség volt, hogy parti madár is volt a csörgők közelében. Biztos, hogy nem erdei cankó volt, mert a szárnyélek hátul vastag, fehér sávval voltak szegve. Sajnos nagyon bizalmatlan volt. Nem tudtam lefotózni. A zubogónál volt a legtöbb madár. Azon gondolkodom, hogy egy mobil lest csinálok oda a fotózáshoz. A felriasztott hattyú nagyon sovány volt és elrepült a gabonatárolók felé. Remélem nem miattam fog elpusztulni, hogy zargattam. Hazafelé jövet, a csatornából felriasztott tőkéspár tojója neki repült az áramvezetéknek, de hála az ének, nem történt baja.
A híd utáni, erdős részen volt a sok fácán és itt riasztottam nyuszit is. A 3 szürke gém is itt kerengett. Itt volt a vörös vércse is és mezei verebek zsinatolását is itt hallottam. Érdekes volt még, hogy két egerészölyv kergette egymást, de hogy miért, arra nem jöttem rá.

Üdv: Endre