HÍR OLVASÁS


Terepmadarászat a Suncity tavaknál (2019. 02. 08. )Szervusztok!


Beszéltem telefonon Molnár Ádámmal, hogy a fehércsőrű búvár még mindig a tavakon van-e. Azt mondta, hogy igen.
A bevásárlás és takarítás után úgy döntöttem, hogy megpróbálom lefotózni ezt a ritkaságot. A történet előzménye, hogy Ampovics Zsolt fedezte fel a madarat, még csütörtökön dél tájban a tavakon. Molnár Ádámék kimentek még azon a napon. Utána péntek reggel is.
Nekem Kosztolányi Laci szólt, hogy tudok-e róla.
Pénteken 11 óra körül mentem ki autóval a területre. Vittem magammal távcsövet, spektívet, fényképezőgépet.
A vízisí pályán volt a madár, egészen a túlsó part előtt. Elég nagy volt a távolság, az idő is elég felhős. A fényképek és a videó nem igazán sikerültek jól.


A nagy fotózás közepette, megérkezett Bálint Gábor is. Vele együtt lestük tovább a madarat. A nagy távolság ellenére is kiszúrt minket és szépen, lassan átúszott a másik tóra. Kénytelen voltunk mi is a másik bejárathoz menni. Sajnos épületbontás folyt a helyszínen és munkagépek dolgoztak és hordták fel a sarat a betonútra. Itt kicsit hosszabban tudtuk a halászó madarat megfigyelni, de a távolság nagy volt.
Egy elég rosszul sikerült videót is összetákoltam. A többi tavat is átnéztük Gáborral. Vadludak is áthúztak a fejünk felett. A többi tavon csak tőkés récéket láttunk. Délben elindultunk haza.

Üdv: Endre