HÍR OLVASÁS


Terepmadarászat szombat délelőtt (2019. 02. 09. )Szervusztok!


Elég sűrű délelőttöm volt. Terepmadarászat a Suncity tavaknál és madáretetés Mártélyon.
Tegnap délután beszéltem Kosztolányi Lacival. Megegyeztünk, hogy kimegyünk a fehércsőrű búvárt lencsevégre kapni.Én adtam a kocsit. Reggel 9 órakor már kint voltunk, de a fajvadász madarászok csapatait nem tudtuk megelőzni. Megkérdeztük a kifelé jövőktől, hogy a madár meg van-e még. Azt válaszolták, hogy igen.
Én is ránéztem a vízre és láttam, hogy a madarászok bekéredzkedtek a vízisí pálya területére és a földnyúlványon létesítettek megfigyelő állást. Ezzel a madarat a másik tó vége felé szorították. Úgy gondoltam, hogy ha a hátsó kapunál állunk lesbe, sokkal közelebb leszünk, mint ők.
Szerencsénk is volt, mert a hátsó kapu nyitva volt és a munkagépek sem dolgoztak. Egészen a tóhoz tudtunk menni és a gyurgyalagos domb mellől, takarásból tudtuk a búvárt megfigyelni. Laci spektívvel dolgozott, én a kis Nikon gépemmel fotóztam és videóztam.


A búvár halászott és többször alaposan bekente magát a mirigyváladékával, amivel vízhatlanította magát. Néha beledugta a fejét a vízbe, hogy a halakat figyelje. Később lebukott és kiszemelte a zsákmányát. A madár természetesen téli tollazatban volt, a nász rucija sokkal elegánsabb. Sajnos azért nem fogok elutazni a sarkkörhöz, az biztos, hogy abban fotózzam le.
Négy bütykös hattyú is volt a tavon, akik végül a madarászok miatt szárnyra kaptak és zúgó szárnycsapásokkal az elülső tavakhoz repültek át. A tőkés réce ma is sok volt.
Kifelé jövet egy bicajos madarász állított meg minket, a ritkaság felől érdeklődve. Később a kocsinál, egy másik kocsiból kiszálló madarászpáros kérdezősködött. Az egyik mankóval járt. Mondtam is Lacinak, hogy ez aztán az elvadult fajvadász. Szinte a 'Vadévad' című filmben éreztem magam. Videót is készítettem a búvárról.
Elindultunk haza. Kitettem Lacit a lakásánál. Én kimentem Mártélyra. Útközben megváltottam a területi horgászengedélyt is a Tuti Peca boltban. Röhej, hogy a Dobó Ferenc H.E.-nél nincs területi jegy Mártélyra!

Mártélyon a vízről már leolvadt a jég. Az etetőnél nem sok madár volt. A kaja sem fogyott el. Így elég gyorsan után tudtam tölteni az etetőket.

A holtágra is ránéztem. Több bütykös hattyú is volt a vízen. Az egyik pár éppen násztáncot járt. Próbáltam a kocsiból videózni, de a képminőség rossz volt, az idő hiány miatt pedig nem akartam hosszabban vacakolni. A kárókatonák is szép számmal repdestek és úszkáltak. A kedvemet azonban inkább a sok horgász rontotta. Tele volt velük a strandnál a kanyar. Na, ezek sem az élményért jöttek! Tuti, hogy a legvadabb húshorgászok vannak kint ilyenkor. Én különben betiltanám a téli horgászatot, mert a vermelő halak aljas zavarásának tartom. Teljesen etikátlan.

Üdv: Endre