HÍR OLVASÁS


Horgászat Mártélyon -Stranddal szemben - (2019. 10.02. )Szervusztok!

A gyönyörű, őszi időben, nagy reményekkel megy le az ember fia a vízpartra, hogy szép halakat fogjon. Hát, ez nem jött teljesen össze, de több nap, mint kolbász, tartja a szólás-mondás.

Horgász naplóm bejegyzése:
'Szép idő. Mártogattam és pergettem a saját körforgóval+saját támolygóval. Semmi. A legnehezebb körforgó+csavar súly+legkisebb saját támolygóval messze lehetett dobni és remekül mozgott. A helyen ujjbegyes fenekezővel horgásztam. A kenyérre sokkal több kapás volt. Fogtam egy mini pontyot. A BKR-be tettem fahéjat és cukrot is! Nagy balinrablások voltak.'A halakat mind visszaengedtem. A jogszabály teljesen életszerűtlen, mert csak a horgászat végén tudja a horgász, hogy érdemes-e elvinnie a zsákmányt. Addig a normálisan elhelyezett, jó szerkezetű haltartóban semmi baja sem lehet. A másik dolog pedig, hogy jogszabályban írja elő nekem a jogalkotó büdös barom, hogy egy élőlényt öljek meg, mert ő károsnak nyilvánította. Egyetlen egy káros faj van, az pedig az ember. Azonban örömteli lehet, hogy ez a faj, a saját szégyenletes, öntelt, csőlátó, környezetpusztító fajom is kidöglik egyszer a világból. Vajon lesz még élet a Földön, ezután a borzalmas, emberiség általi környezetrombolás után is?


Egyes politikusok 'fejleszteni' akarják a Mártélyi Üdülőterületet. Néhány profitéhes, pénzhajhász vállalkozónak fekszenek le, gondolom, jó pénzért. Természetesen úgy tüntetik fel, mintha ez lenne a többség, a nép akarata. Tömegturizmust akarnak, teljesen figyelmen kívül hagyva a természetvédelmi, erdőgazdálkodási, vadgazdálkodási, horgászati érdekeket. Számtalan példa bizonyítja a tömegturizmus környezetkárosító hatását. Azonban ez nem számít. Senki nincs, aki az üdülőtulajdonosok érdekeit felvállalná. Azt az igényüket, hogy az üdülőjükben, a tömegektől távol, élvezzék a természet csendjét, hogy feltöltődjenek, kikapcsolódjanak, hogy ne a töméntelen, turisták által szerteszórt szemetet kelljen majd kerülgetniük. A töméntelen személygépkocsi benzingőzét és zaját keljen elviselniük.

Vásárhelyen is szinte járhatatlanok a belvárosi utak (köszönhetően egy teljesen szükségtelen giga beruházásnak), de a régi tiszai utat akarják leaszfaltozni, teljesen feleslegesen. Ezzel is a csodálatos szépségű fasorok járnának rosszul. Fejleszteni akarják a mártélyi területet, de a Hódmezővásárhely-Mártély közötti bicikliút felezővonalát veri fel a gaz. Egyszerűen nem érik fel ésszel ezek a politikusok, hogy nem csak új dolgokat kell létrehozni, hanem legfőképpen a már meglevő, szükséges dolgokat kell karban- és fenntartani.
Hozzátartozik ehhez a naphoz, hogy egész délelőtt hallgatnom kellett a fűnyíró traktor messze hangzó zaját, majd a benzinmotoros fűkaszák sikongását és túráztatását is. Megfigyeltem, hogy legkevesebb 20-szor ment végig ugyanazon strandi területen a közmunkás csapat fűnyíró traktora.
Egyszerűen nem értem. Egy teljesen üres, októberben már használaton kívüli, természetes strandon minek füvet vágni? Októberben már alig nő a fű! Minek kell kihúzkodnia fákat a vízből és motorfűrészt zúgatva apró darabokra vágni, ezzel megszüntetve a halak és egyéb vízi élőlények menedékét? Miért kell a csendre, a természet csendjére vágyakozó emberek pihenőnapját szétrombolni? Minek kell letarolni a vízparti bokrosokat, nádasokat, megszüntetve ezzel a vízparti kis madarak életterét? Miért kell a közlekedésre nem használt területeken a faleveleket összekapargatni egy erdőben és ezzel a fákat megfosztani a saját természetes komposztjuktól? Miért nem figyelnek oda arra, hogy országos tűzgyújtási tilalom alatt ne ropogjon a tűz a vízparti sütőhelyeken és arra, hogy ilyenkor ne égessenek avart? Miért nem tartják folyamatosan karban a mólókat, ha már egyszer fizetünk érte és szeretnénk balesetmentesen közlekedni rajta? Miért kellett a vízpart mellé engedélyezni sütőhelyeket, ahonnan a temérdek szemetet a vízbe viheti a szél, mire a triciklis közmunkás kiüríti a szemeteseket? Miért kell nekem a horgászhelyemen, a kifizetett horgászengedélyem birtokában, a mások szemetét összeszedni, míg a hétvégi turisták két kézzel szórják szerte azt? Miért nincsenek kitiltva az üdülővel nem rendelkező látogatók személygépkocsijai a területről, hogy ne a benzingőzt kelljen az üdülővel rendelkezőknek beszívni az erdőben? Miért nem lehet előírni és betartatni, hogy aki kihoz élelmet, italt, csomagolóanyagot a tájvédelmi körzetbe, azt vigye is haza, vagy a bendőjében, vagy egy szemetes zsákban? Miért nem lehet előírni és betartatni, hogy mik az elvárható magatartási normák egy pihenőövezetben? Miért kell nekem hallgatnom a szomszédok teljes hangon bömböltetett, különböző irányokból szóló, szar 'zenéit', vagy az egész napon át sikongattatott flexgép zaját? Lehetne sorolni folyton-folyvást.

Végül, de nem utolsó sorban: Hogyan lehet egy tájvédelmi körzetbe, egy PIHENŐÖVEZETBE egy természetromboló, tömegturizmus céljait szolgáló, giga beruházást tervezni és ezzel kampányolni?
Sírni tudnék tehetetlen dühömben.

Üdv: Endre