MADÁRGYŰRŰZÉS

    Főoldal     Tájékoztató     HírekTájékoztató


madargyuruzes

Fogalma:
A madárgyűrűzés a vadon élő madarak egyedi jelölésének egyik, legrégebben és leggyakrabban alkalmazott módszere. Leginkább az egyedi kóddal ellátott gyűrűtípusok elterjedtek, de gyakran színes gyűrűk kombinációját is alkalmazzák. Az egyedi jelölés célja leggyakrabban a vonulás kutatása. Ökológiai, etológiai vizsgálatok során, amennyiben fontos a megjelölt példányok későbbi azonosíthatósága, ugyancsak többnyire ez a bevált módszer jelenti a megoldást.

Részletesen a Wikipédiában

Eszközei:
A gyűrűzésekben a klub tagjai csak mint madárszedők vesznek részt, a gyűrűzést az erre engedéllyel rendelkező gyűrűzők végzik. Minden eszközt ők biztosítanak.
Gyakorlata:
A madárgyűrűzés menetét a madárgyűrűzők határozzák meg. Általánosságban először befogó hálók felállítása, hálók szétthúzása, várakozás, madárszedés, gyűjtő helyre szállítás, gyűrűzés (adatrögzítés, gyűrű felhelyezés, elengedés), végül a hálók összehúzása és lebontása.


    Hírek 

Feltöltő: Nyári Endre Idő: 2019-10-12/12:13:06 0_20191012121306 Madárgyűrűzés Téglagyári kubikokban V.T.E.-vel (2019. 10. 06. )


 Elolvasom

Szervusztok!


Kosztolányi Laci szólt, hogy vasárnap madárgyűrűzés lesz a kubikokban. Ő kérte, hogy legyek ott, mert kevesen voltak a pakoláshoz.