HÍR OLVASÁS


Madáretetés és terepmadarászat Mártélyon(2021. 01. 09., 13., 20. )Szervusztok!


A madáretetést is folytatni kell az új évben. Többször kimentem Mártélyra és itthon is folyamatosan töltöttem fel az etetőket.

Volt havazás is, így vonattal is kimentem. Néhány meglepetés is ért, mert a Mártélyi Állomás hiába került felújításra, nem használható. Be van zárva. Állhattam kint a fagyos szélben a pénzemért. Milyen szolgáltatási színvonal növekedés! Hiába fejlődik a világ.
Volt kellemes meglepi is!Január 13.-án, a vonatablakából, két, szép parlagi sast láttam, a vonat által felriasztva. Gyönyörűek voltak ilyen közelről! A koszos vonatablakon át esélyem sem volt lefotózni őket.Az etetőkön a széncinege csapat dominál, néha kék cinegék és csúszikák is jöttek. Sajnos az enyhe tél miatt a szajkók, fenyőpintyek, meggyvágók, süvöltők nem jöttek be.A vonat indulásáig sok időm volt, így körbenéztem az üdülőterületen és a holtágon is. Feltűnt, hogy nagyon sok a macskanyom is. A nagy fakopáncs is pózolt a kamerám előtt.

A holtágon meglepődve fedeztem fel, hogy kendermagos récék is vannak a tőkés rucák között. A kormoránok is szép számmal akadtak. Láttam, ahogy a törpeharcsákat ették és szárítkoztak a halászat után.

Január 20.-án is kivonatoztam Mártélyra. Már befelé menet láttam, hogy a holtág befagyott és egy lihogó van csak a befolyónál. Itt aztán volt tőkés ruca, bütykös hattyú, kormorán. Sajnos a kendermagos rucák eltűntek. Láttam még itt ökörszemet, tengeliceket és kék cinegéket is.Az etetőnél a szokásos forgalom bonyolódott le. Különlegesség nem volt. Azaz, hogy még is, ha nem is az etetőn ...

Két mókus kergetőzött a fákon, a szomszéd udvarán. Jól szórakoztam rajtuk.
Visszaindulva a vonathoz még egyszer ránéztem a lihogóra, ahol a gyűrűs bütykös hattyúk parádéztak. Meglepődve láttam, hogy egy hibrid réce is mozog a tőkés rucák között.
Vetettem még egy búcsú pillantást a lihogóra, majd elmentem a vonatállomásra. Itt is ért meglepetés. A farakások között folyamatos kopácsolást hallottam, majd amikor a kis madár felrepült, láttam, hogy a ritkább kis fakopáncs került lencse végre. Láttam még itt vörös vércsét is.

Üdv: Endre