HÍR OLVASÁS


Felmérések (M.M.M. és Sasszinkron) Anitával, Lacival (2021.01. 12., 16.,17.)Szervusztok!


A január a madártani felmérések kezdő időszaka. Bemelegítés a tavasziakra. Először a saját területemen végeztem el az M.M.M. felmérést, majd Kosztolányi Lacinak segítettem az ő területén, majd a Sasszinkron keretében Anitával is kimentünk.
- M.M.M. felmérés (2021.01.12.) Saját terület

A saját területemen a felmérést úgy próbáltam időzíteni, hogy hideg, fagyott időben tudjam elvégezni. Sajnos nagyon hamar meglöttyent a hótakaró és nagy sár lett.

A terepnaplóm adatai:

Reggel a táj nagyon hangulatos volt. Az utak járhatatlansága miatt, a biciklimet a betonút mellett zártam le. Sokat kellett gyalogolnom.
Láttam őszapót, egerészölyvet, zöldikét, vörös vércsét, kékes rétihéját, szürke gémet, nagy kócsagot, fekete rigót, nádi sármányt.
Több esetben láttam az éjszakázó vadak (nyúl, őz) elfekvési helyeit.- M.M.M. felmérés (2021.01.16.) Kosztolányi Laci területe

A felmérésre kocsival vitt ki minket Laci lánya, Dóra. Az úttól gyalog mentünk be az első felmérési ponthoz. Az összevágott, de kőkeményre fagyott talajon sem volt könnyű a gyaloglás. Állandóan ki akart fordulni a bokám.
Egy helyen Laci megállt, hogy bekösse a cipőfűzőjét és ekkor mellőlünk a nádból egy réti füles bagoly repült fel és imbolygó röptével egy messzebbi nádasba bukott le.

Mivel a Sasszinkron felmérés ezen a hétvégén volt meghirdetve, a ragadozó madarakat is kiemelten figyeltük. Több egerészölyvet, vörös vércsét is láttunk. Meglepetésként ért minket, hogy 2 parlagi sas is a távcsövünk elé került. Valószínűnek tartottam, hogy a szerdai, vonatos kirándulásomon ezeket láthattam a vonat ablakából.
A következő pont felé menve sok balkáni gerlét is láttunk egy csapatban. Kiderült, hogy a vadásztársaság, az út két oldalán végig, kukoricacsöveket szórt ki és ezek vonzzák a madarakat oda. Láttunk nagy őrgébicset is, többfelől széncinegék és zöldikék hangja hallatszott. Több fácán is mozgott a vidéken.

A vakító napsütésben, a zöld mezőkön, nagy őzrudlik legelésztek. Nagyon sok őzcsapást is láttunk. Egy helyen fenyőrigókat, mezei verebeket is megfigyeltünk. Másutt egy elpusztult nagy kócsag, szerteszórt tollait láttuk meg. Találgattuk, hogy hogyan halt meg.

Dél felé, az időjárás előrejelzés ellenére, az idő kezdett felmelegedni és a fagy kiengedni. Szemünk elé került még kékes rétihéja, karvaly, darvak, nagy lilikek is. Végül ismét megláttuk a két parlagit. Az egyik teljesen ránk repült. Így kiderült, hogy fiatal parlagi sasról van szó.

A felmérés végén Laci haza telefonált, hogy jöjjön értünk a kocsi. A sertéshizlaldánál mentünk ki a betonútra. Nem soká megérkezett Laci felesége, Gabi. Haza vitt minket autóval.

- Sasszinkron felmérés (2021.01.17.) Körtvélyes

Anitával és Edinával mentem ki. Sajnos elég borult, sötét időszakot fogtunk ki. Vörös vércsét, egerészölyveket, kékes rétihéja hímet láttunk, de sast nem. Így csak ezeket tudtam feltölteni az adatbázisba. Pedig máskor több réti sas is mozgott a területen!
Elég sokan voltak kint. A holtágnál még rendőrautót is láttunk.


Üdv: Endre