NYOMVADÁSZAT

    Főoldal     Tájékoztató     Hírek


Tájékoztató


terepmadarászat

Fogalma:
Élőlények élettevékenységük során hátrahagyott jeleinek megfigyelése, rögzítése, értékelése szabadidős tevékenység keretében. A nyomismeret alapján a nyomokból következtetni lehet az élőlény fajára és viselkedésére. Nyomok típusai: lábnyom, nyomképlet, táplálkozásnyom, anyagcsere temék (pl. köpet, ürülék), búvóhely (pl. odú, fészek,üreg), testfüggelék (pl. szőrzet, toll), viselkedéshez kötött nyom (pl. dagonya, dörzsfák).Eszközei:
Gipsz, karton, vagy műanyaggyűrű a gipszöntéshez, fényképezőgép, kockáspapír,alkoholos filctoll, diavetítő fólia, nyomfelvételi keret, locsoló kanna sárkészítéshez, homok nyomsáv készítéséhez, nylon zacskók.
Gyakorlata:
A nyomvadászat az élőlény távolról történő, zavarás mentes megfigyelésével kezdődik. Ez a természetes viselkedés miatt fontos. Az élőlény távozását követően a helyszínre megyünk és az ott talált nyomokhoz próbáljuk kötni a megfigyelt viselkedést. A későbbiekben már a nyom alapján következtetni tudunk az élőlény tevékenységére. A különféle nyomokat rögzíteni kell (pl. lábnyom, táplálkozási nyom), vagy későbbi vizsgálathoz begyűjteni ( pl. toll, köpet).


    Hírek